Premiér skrátil program na Kysuciach pre rokovanie školských odborárov

05.12.2012 Čadca

Krásno nad Kysucou 5. decembra (TASR) – Premiér Robert Fico skráti pre rokovanie školských odborov svoj dnešný program na Kysuciach. Po výjazdovom rokovaní vlády v Krásne nad Kysucou sa v Turzovke stretne so zamestnancami závodu spoločnosti I.TRAN, odkiaľ sa vracia späť do Bratislavy. Nezúčastní sa tak na pôvodne avizovanej návšteve spoločnosti INA Kysuce v Kysuckom Novom Meste.

"Čakáme na výsledky rokovania školských odborov, či prijali alebo nie tie návrhy, ktoré sme im dali," vysvetlil zmenu programu Fico na dnešnej tlačovej konferencii. Zároveň dúfa, že to, čo vláda predložila na stôl školským odborom, je niečo, čím sa budú vážne zaoberať. "Uvedomujeme si význam tohto rezortu a sektora," podčiarkol s tým, že aj tento návrh dokazuje eminentný záujem exekutívy starať sa o problémy. "Nechceme problémy obchádzať. Rokujeme, hľadáme riešenia," zdôraznil.

Vláda v pondelok 3. decembra predstavila návrh, vďaka ktorému by hrubé platy zamestnancov škôl mohli na budúci rok vzrásť o vyše 7,5 percenta. Reálne by to do peňaženiek školských zamestnancov prinieslo v priemere asi 40 eur. Naďalej ponúka učiteľom aj nepedagogickým zamestnancom päťpercentné zvýšenie platov s tým, že pedagógovia by prostriedky dostali priamo do taríf. Okrem toho však plánuje schváliť nariadenie, podľa ktorého by balík peňazí z ministerstva školstva išiel priamo školám, nie obciam.

Ďalšou výhodou pre učiteľov má byť garancia, že keď by v školstve odpracovali 25 rokov a dovŕšili 55 rokov, môžu zostať v ňom pracovať do dôchodku.

O tom, či tieto návrhy odborári prijmú, rozhodne dnešná mimoriadna rada zväzu.
 

Vyberte región